Antenski stupovi

Snijeg koji se zadržava stvara led na tanjurima satelitskih antena, antenskim stupovima i potpornim antenskim konstrukcijama te često uzrokuje oštećenja na uređajima ove vrste. Upotreba grijaćih kabela uspješno spriječava negativne posljedice zime.

U tu se svrhu najčešće upotrebljavaju ELEKTRA VCD jednostrano napajani grijaći kabeli izlazne snage 17W/m ili ELEKTRA VC dvostrano napajani kabeli snage 15 ili 20W/m. Instalirana snaga trebala bi se kretati između 200 – 300W/m2.

Na tanjurima satelitskih antena kabeli se postavljaju na vanjskoj (isturenoj) površini. Na antenskim se stupovima kabeli ovijaju spiralno oko stupa ili se postavljaju uzdužno - zavisno od promjera stupa.

Instalacija

Kabeli se pričvršćuju samoljepivom aluminijskom trakom koja ujedno osigurava provođenje topline s kabela na element kojeg on zagrijava.

Upravljanje

Za upravljanje instalacijom prikladno je upotrijebiti upravljače s vanjskim temperaturnim osjetnikom. Preporučuju se regulatori koji su predodređeni za instaliranje na DIN šinu: ELEKTRA ETN-1441 ili ELEKTRA ETV-1991.