Grijanje neposredno pod površinom poda

Tamo gdje je s obzirom na konstrukcijske uvjete (povišeni pod) instaliranje tradicionalnih ELEKTRA VC/VCD grijaćih kabela neizvedivo, kao i kod obnavljanja starih podova koriste se grijaće mreže ELEKTRA MG/MD ili tanki grijaći kabel ELEKTRA DM. Grijaće mreže ili kabeli instaliraju se u smjesu od fleksibilnog ljepila ili u samonivelirajući nalijev neposredno pod površinom poda.

Obično se koriste kao pomoćni sustav podnog grijanja u cilju postizanja tzv. „dojma toplog poda”. Ali isto tako mogu predstavljati i osnovni grijaći sustav. Mreže ili kabeli mogu se postavljati na betonske podove, samonivelirajuće nalijeve kao i na stare keramičke pločice, terazit ili ivericu koja je otporna na vlagu.

ELEKTRA GRIJAĆE MREŽE

Grijaća mreža sastoji se od tankog grijaćeg kabela pričvršćenog za mrežu od umjetnog materijala širine 50 cm; kabel završava tzv.”hladnim” vodičem dužine 4m.Grijaća mreža ELEKTRA MG s dvije strane završava vodičem i debela je oko 3mm.
Grijaća mreža ELEKTRA MD s jedne strane završava vodičem, a s druge kabelskom spojnicom i debela je oko 3,9 mm.

Jednostrano napajane mreže ELEKTRA MD jednostavnije je postavljati jer imaju jedan vodič.

Dvostrano napajane mreže MG zahtjevnije su u postavljanju stoga što dva vodiča treba provesti do kabelske spojne kutije. S obzirom na njihovu zanemarivu debljinu koriste se tamo gdje nije poželjno značajnije podizanje poda.

Snaga grijaćih mreža:
MG – 100W/m2 i 160W/m2
MD - 100W/m2 i 160W/m2

Mreže snage 160W/m2 mogu biti instalirane isključivo ispod keramičkog poda.

Grijaće mreže snage 100W/m2 mogu se instalirati ispod svih vrsta podova.

Odabir tipa grijaće mreže:

funkcija grijaćeg sistema kuhinja / kupatilo ostale prostorije
zagrijavana površina < 3/4 ukupne površine zagrijavana površina > 3/4 ukupne površine
snaga [W/m2] snaga [W/m2] snaga [W/m2]
dopunsko grijanje 160 100 100
dopunsko grijanje 160 100 100